top of page

Haring Pasta met "Hollands Nieuwe"


Haring Pasta met "Hollands Nieuwe" van Pasta Cecchi in Leiden

In Nederland is vis een van de meest gebruikte ingrediënten in de keuken en Nederland staat van oudsher bekend om zijn viscultuur, een beetje zoals Italië. Van de verschillende vissoorten valt er één vooral op door zijn manier van eten, de haring.



WIST JE DAT?

Vroeger werd er in de Noordzee voor de Nederlandse kust op haring gevist, maar de intensieve visserij dwong de overheid al in de 17e eeuw tot regelgevende maatregelen en ondanks de voorzorgsmaatregelen daalde het haringbestand zo sterk dat tussen 1977 en 1983 de Nederlandse overheid had een visverbod opgelegd.


Tegenwoordig komt de haring uit Noorwegen en Denemarken, waar ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn, en ze blijven een delicatessen, vooral op lokale markten. De haringen die op de markt worden gevonden, zijn kleine en jonge vissen (volwassenen kunnen zelfs 45 cm lang worden en 22 jaar oud worden).



HOLLANDSE NIEUWE
Hollandse Nieuwe wordt erkend als een Nederlands synoniemis voor haring

Hollandse Nieuwe wordt erkend als een Nederlands synoniemis voor haring, die in een bepaalde tijd van het jaar wordt gevangen en verkocht. Haring wordt ook verkocht onder de naam Hollandse maatjesharing, een verbastering van maagdelijke haring (maagdelijk in de zin dat de geslachtsrijpe echtgenoot op dit moment van de cyclus nog geen hom bevat en de vrouwelijke vis geen kuit heeft).


maagd in de zin dat de geslachtsrijpe mannelijke vis in deze periode van de cyclus nog geen hom bevat en de vrouwelijke vis geen kuit


De erkenning als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) staat open voor levensmiddelen en landbouwproducten zonder enige link met een geografisch gebied. Verordening (EEG) nr. 2082/92 van de Raad van 14 juli 1992 inzake de specificiteitscertificering voor landbouwprodukten en levensmiddelen.

De term "Hollandse Nieuwe” is een begrip in Nederland, een oude traditionele benaming die uitsluitend mag worden gebruikt voor het traditionele product dat in de periode van 1 mei t/m 31 augustus van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en in de periode van 1 mei tot en met 30 september van datzelfde kalenderjaar onder die benaming mag worden verkocht.

Beide namen zijn beschermd onder de Europese erkenning als ‘Garandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS) en bij overtreding kan de NVWA sancties opleggen (lees meer op Visbureau.nl)


Hoewel Maatjesharing het hele jaar door gegeten kan worden, wordt Hollandse Nieuwe vooral geproduceerd in mei - juni wanneer het vetgehalte (minimaal 16%) optimaal is.



Hier is het een klassieker om ze op de markt rauw te eten met gesnipperde uien en soms tussen twee sneetjes brood. Maar de traditie houdt nog steeds van verse hele haring direct in de mond, net gekocht bij de vismarktbalie en ik moet toegeven dat het ook voor mij zijn charme en onmiskenbare smaak heeft.


Een haring vastgehouden aan de staart en eventueel "gedoopt" in fijngesneden ui wordt gegeten.

Er zijn echter enkele nadelen... de handen blijven vaak achter met de geur van vis en alles wat daarna wordt aangeraakt, en natuurlijk houdt niet iedereen van rauwe haring en vooral vrouwen houden niet van deze praktijk in het openbaar... dus welke oplossing is er?


Hierbij is een leuk recept waarmee iedereen kan genieten van deze fantastische smaak met een paar details voorgesteld door Pasta Cecchi.

Simpel, in 5 minuten maak je een bord zeer verse pasta met een intense smaak van zee om ofwel misschien warm met verse eieren Tagliolini of op kamertemperatuur te serveren, bijvoorbeeld thuis bereid met korte pasta zoals fusilli en tenslotte te eten op het strand aan zee.



PASTA RECEPT

Haring pasta is een uitstekend idee voor het bereiden van pasta recepten op basis van vis die klassieke aroma's combineren met zomerse smaken.


INGREDIËNTEN 2 pers:

- 240g Verse Tagliolini of anderen naar keuzen van onze pasta assortiment;

Tagliolini van Pasta Cecchi met haring, kerstomaatjes en kappertjes voor een perfect pasta recept.

- 4 verse haringfilets

- 8 kerstomaatjes

- 1 teentje knoflook

- 120g witte wijn

- 1 eetlepel kappertjes

- extra vergine olijfolie

- fijn zout

- zwarte peper

- platte peterselie



STAP 1

Zet wat water op het vuur om de kooktemperatuur te bereiken en een hint van zout toevoegen, hier gaat je later de pasta koken (min.1L/100g pasta).


Begin ondertussen met het bereiden van de saus door de schoongemaakte verse haringfilets in blokjes of reepjes te snijden. Snijd de kerstomaatjes in partjes, hak de peterselie fijn, leg een lepel kappertjes apart en giet de witte wijn in een bakje.


STAP 2

Op dit punt zou het water je in de mond moeten lopen, dus laten we beginnen met koken. Neem een ​​pan, bij voorkeur groot om later de pasta in te kunnen doen, en zet deze op het vuur om een ​​scheutje olie te verhitten waarin je het teentje knoflook fruiten op lagere temperatuut. Als de knoflook goed kan ruiken, haal je hem eruit en voeg je de in partjes gesneden kerstomaatjes toe, kook ze ongeveer 4 minuten tot ze zacht beginnen te worden, eventueel met een deksel om het proces te versnellen en al hun smaak in de pan te behouden.


Het is tijd de haringfilets in stukjes toe voegen aan de pan en meteen ook de witte wijn, laat de alcohol helemaal verdampen, dit duurt ongeveer 5 minuten, zodra de geur van alcohol verdwenen is kun je de kappertjes toevoegen en doof het vuur. Meng goed om alle ingrediënten op smaak te brengen en dek af met het deksel.



STAP 3

Nu kun je de verse Tagliolini van Pasta Cecchi in kokend water, koken en giet het nog beetgaar direct af in de pan met de saus, zet het vuur weer aan en fruit het snel aan met de haringsaus, kerstomaatjes en kappertjes zodat de pasta alle smaken kan opnemen.


Serveer nu op tafel en garneer met wat gehakte peterselie en extra vierge olijfolie, BUON APPETITO!

Pasta met Hollands Nieuwe

bottom of page